Waarom wilde je Collaborative Professional worden?
Ik wil graag mensen verbinden en uit de strijd houden. Scheiden op die manier is naar mijn overtuiging de mooiste en meest respectvolle wijze om uit elkaar te gaan. Bovendien is het prettig om een psycholoog bij het team te betrekken, die vanuit een andere invalshoek kijkt wat de mensen nodig hebben. Dat spreekt mij erg aan.
Welke voordelen zie je in de praktijk dankzij deze manier van scheiden/ conflicten oplossen?
De voordelen van collaborative divorce zijn legio. Eigenlijk zijn de voordelen gelijk aan de voordelen van mediation, namelijk samen uit de strijd blijven en zoeken naar oplossingen, ter voorkoming van conflicten, voor dit moment maar ook voor in de toekomst. Het grote voordeel van CD boven mediation is dat de mensen die gaan scheiden in die setting een eigen vertrouwenspersoon hebben waar zij vragen aan kunnen stellen en feedback kunnen krijgen. Dat is heel prettig voor de mensen. Ze staan er niet alleen voor.
Wat voor feedback hoor je terug van cliënten die je hebt bijgestaan?
Dat het een heel zorgvuldig proces is, waarbij ieder in zijn/haar waarde wordt gelaten.
De training die je op dit vlak hebt gevolgd en de ervaring die je hebt.
Ik behoorde tot de eerste lichting collaborative professionals, dat was heel erg spannend. Ik had wel in mijn hoofd hoe dit er uit zou kunnen zien, maar dankzij de Amerikaanse opleiders Cathy Heenan (psycholoog) en Rita Pollak (Advocaat) kreeg ik inspiratie en overtuiging om hiermee verder te gaan. In Deventer waar ik praktijk houd was het in het begin lastig om een netwerk te krijgen om collaborative practice op de kaart te zetten. Inmiddels is het meer en meer ingebed in mijn praktijk. Als mensen twijfelen of mediation iets voor hen is, vanwege bijvoorbeeld de angst om niet voldoende opgewassen te zijn tegen de ander, stel ik dit als beste alternatief voor. Sommige mensen vragen uit zichzelf naar de mogelijkheden om op een goede manier uit elkaar te gaan. Dan staat de overlegscheiding uiteraard op nummer 1!