Stap 1 van 9

  • Vragenlijst

  • Op dit moment bent u bezig met de voorbereidingen voor uw scheiding. Dit is een belangrijke, emotionele en uitdagende overgang voor u en uw familie. De leden van de VvCP adviseren u graag over de mogelijkheden van extra ondersteuning om deze overgang op de best mogelijke manier te laten verlopen. Met behoud van familiebanden, financiële middelen en kwaliteit van wonen. Er zijn verschillende manieren om te scheiden. De manier van scheiden bepaalt de aard en het tempo van uw scheiding. Om advies aan u te kunnen geven verzoeken wij u vriendelijk om de vragen in onze vragenlijst te beantwoorden. Gelieve niet te veel na te denken over de antwoorden, maar in plaats daarvan het eerste antwoord te kiezen dat bij u opkomt. Uit een schaal van 1 tot 10 kunt u het antwoord kiezen welk cijfer het beste bij uw huidige situatie past.

Ontstaan

Het ontstaan van de overlegscheiding

Scheiden in overleg

Overlegscheiden, of Collaborative Divorce, is ontstaan in de Verenigde Staten. Oprichter Stu Webb hield zich al meer dan 20 jaar bezig met familierecht, toen eind jaren ’80 mediation zijn aandacht trok. Hij wilde graag een manier vinden om het talent van advocaten in het familierecht op een andere manier te benutten. Het doel van Stu was om een model te creëren waarbij advocaten nooit voor een procedure naar een rechter hoeven gaan, maar het scheidingsproces in overleg plaatsvindt. Onder begeleiding van gespecialiseerde advocaten. Volgens Stu moeten partijen die uit elkaar gaan of stellen die gaan scheiden wel in overleg treden als de gang naar de rechter geen optie is.

 

Creatieve oplossingen

Vanuit zijn inzichten werd door Stu Webb de Collaborative Practice (overlegpraktijk) opgezet. Hij vertelde zijn klanten in 1990 toen meteen dat zijn kantoor niet meer naar de rechter zou gaan voor een procedure. Alleen klanten die bereid waren om in overleg uit elkaar te gaan en te zoeken naar creatieve oplossingen konden nog door hem vertegenwoordigd worden. Mocht dit niet tot het gewenste resultaat leiden, dan verwees hij klanten door naar een andere advocaat.

 

Scheiden, zakelijk uit elkaar gaan en conflicten oplossen

Zowel de collaborative divorce als de collaborative practice zijn op deze manier ontstaan. Sinds 2008 wordt de methode van Stu in Nederland toegepast onder de noemers overlegscheiden en overlegpraktijk. De overlegpraktijk is gericht op het oplossen van geschillen, privé en zakelijk. Ook in ons land sluiten we de gang naar de rechter voor een procedure in principe uit.

Meer informatie over deze manier van scheiden

Wat is overlegscheiden?
Hier leggen wij uit wat overlegscheiden precies is
Voor wie is het geschikt?
Hier kunt u rustig lezen voor wie overlegscheiden geschikt is

Ervaringen van anderen

“De scheiding voelde niet als een gevecht”
Lees meer
“We vonden duurzame oplossingen in relatie tot elkaar”
Lees meer

Ga snel
naar…

Voor wie is het?
Wat doen we?
Overlegscheiden
Overlegpraktijk

Meer informatie over overlegscheiden

U ontvangt van ons de komende weken 4 e-mails met meer informatie en uitleg over overlegscheiden. Daarna stopt de verzending automatisch.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.