Overlegscheiden is geschikt voor partners die uit elkaar gaan en dit op een respectvolle manier onder deskundige begeleiding goed willen regelen. Voor elkaar en de eventuele kinderen. Met duidelijke en toekomstbestendige afspraken als resultaat. Dit is ook mogelijk voor partners die niet getrouwd zijn.
Zo werkt overlegscheiden
Een team van professionals wordt samengesteld om uw scheiding te begeleiden. Advocaten, een coach (psycholoog), financieel deskundige en eventueel een kindercoach maken hiervan onderdeel uit. Beide partners komen met het team samen tijdens vergaderingen waarin informatie wordt uitgewisseld en knelpunten, behoeften en verwachtingen besproken. Hierbij wordt redelijkheid en transparantie verwacht van beide partners.
De professionals in het team richten zich voortdurend op het vinden van oplossingen. Ook voor die lastige kwesties waar u met elkaar niet meer uitkomt. Uit ervaring weten wij dat de kans heel klein is dat er alsnog een lange procedure bij de rechtbank nodig is. Procederen is kostbaar, vertraagt en zorgt geregeld voor een grote vertrouwensbreuk.
Verschil tussen mediation en overlegscheiden
Bij mediation heeft u samen met uw partner dezelfde bemiddelaar. Bij overlegscheiden hebben beide partners een eigen advocaat. Die is er voor uw eigen belangen, zonder te strijden tegen de andere partner. Beide partijen zijn gelijkwaardig. Een coach/psycholoog begeleidt de emotionele kant van het scheidingsproces en structureert de bijeenkomsten. Wanneer het nodig is grijpt de coach in zodat gesprekken op een redelijke toon gevoerd blijven worden. Om ervoor te zorgen dat de financiële kant goed wordt afgewikkeld maakt een financieel expert meestal onderdeel uit van het team. Indien nodig komt daar nog een kindercoach bij, zodat alle expertise bij elkaar wordt gebracht.
Overlegscheiden is de enige vorm van scheiden waarvoor een multidisciplinair team van professionals wordt samengesteld. Met allemaal hetzelfde doel voor ogen: u en uw partner op een respectvolle en duurzame manier te laten scheiden.