Stap 1 van 9

  • Vragenlijst

  • Op dit moment bent u bezig met de voorbereidingen voor uw scheiding. Dit is een belangrijke, emotionele en uitdagende overgang voor u en uw familie. De leden van de VvCP adviseren u graag over de mogelijkheden van extra ondersteuning om deze overgang op de best mogelijke manier te laten verlopen. Met behoud van familiebanden, financiële middelen en kwaliteit van wonen. Er zijn verschillende manieren om te scheiden. De manier van scheiden bepaalt de aard en het tempo van uw scheiding. Om advies aan u te kunnen geven verzoeken wij u vriendelijk om de vragen in onze vragenlijst te beantwoorden. Gelieve niet te veel na te denken over de antwoorden, maar in plaats daarvan het eerste antwoord te kiezen dat bij u opkomt. Uit een schaal van 1 tot 10 kunt u het antwoord kiezen welk cijfer het beste bij uw huidige situatie past.

Sabine van Gestel

Advocaat
Neem contact op

Waarom wilde je Collaborative Professional worden?

Sinds 1995 ben ik een advocaat die zich uitsluitend bezig houdt met het familierecht en dan met name de echtscheidingen. Al snel werd mij duidelijk dat de gang naar de rechter nauwelijks voordeel oplevert voor je cliënt(en) en juist schadelijk kan zijn voor zijn of haar gezin. Vandaar dat ik mij ben gaan specialiseren als mediator. De mediationzaken doe ik nog steeds met veel plezier en regelmatig laat ik professionals zoals een accountant, kinderpsycholoog of fiscalist aanschuiven. Er zijn echter zaken waar het beter is wanneer ieder wordt bijgestaan door een eigen familierecht advocaat, gewoon omdat de zaak complex is of omdat de cliënten behoefte hebben om met hun eigen professional te kunnen sparren. De collaborative divorce-methode die medio 2000 uit het buitenland kwam overwaaien heb ik dan ook direct omarmt.

Welke voordelen zie je in de praktijk dankzij deze manier van scheiden / conflicten oplossen?

Het grote voordeel van deze manier van scheiden is dat de partners gelijkwaardig in het scheidingsproces staan en een team om zich heen hebben dat vanaf dag 1 uitsluitend naar hun belangen gaat kijken. De advocaat uit het team helpt met het vertalen van de belangen van de cliënt(e), de financial zorgt dat er een duidelijk financieel beeld komt en denkt aan creatieve oplossingen en er is voldoende aandacht voor de onderliggende emoties, die anders een regeling in de weg kunnen staan en bovendien maakt dat cliënten na hun scheiding nog een goede relatie met elkaar kunnen hebben.

Wat voor feedback hoor je terug van cliënten die je hebt bijgestaan?

Na afloop van het proces krijg je meestal van cliënten terug dat het hard werken was, maar dat ze blij zijn dat de relatie op een respectvolle manier is ontvlecht, waarbij ieder verder kan. Het proces leidt vaak tot nieuwe inzichten en ook hoor je wel eens dat de cliënt(e) het jammer vindt dat dergelijke open gesprekken niet eerder in de relatie zijn gevoerd, omdat het dan wellicht niet tot een scheiding zou zijn gekomen.

De training die je op dit vlak hebt gevolgd en de ervaring die je hebt.

De opleiding om collaborative professional te worden heb ik in 2009 afgerond. Destijds waren het nog CD-advocaten uit de Verenigde Staten die ons tot CD-professional hebben opgeleid. Heel leerzaam, maar ook goed dat de laatste jaren wordt gekozen voor een meer nuchtere Hollandse aanpak. Sinds jaren doe ik naast mijn mediationpraktijk meerdere CD-zaken per jaar. Alle leden ken ik al lange tijd vanuit de praktijk, ook de coaches en financials. Ik kan het goed met ze vinden omdat we dezelfde aanpak voor ogen hebben. Een van de hoogtepunten vond ik het congres dat de VvcP in 2016 heeft georganiseerd en waarbij in Amsterdam honderden CD-advocaten vanuit de hele wereld bij elkaar zijn gekomen. Daar heb ik ook leuke contacten aan overgehouden.

Neem contact op met Sabine van Gestel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.