Step 1 of 9

  • Questionnaire

  • You're in the process of preparing for your divorce. This is an important, emotional, and challenging transition for you and your family. Our VvCP members will be happy to advise you about your options for extra support to make this transition in the best way possible, while still maintaining family ties, financial resources, and quality of life. There are multiple ways to separate. The kind of separation you choose determines the nature and pace of your separation. In order to be able to give you advice, we kindly ask you to answer the questions in our questionnaire. Please do not think too much about the answers, just choose the first answer that comes to mind. On a scale of 1 to 10, please select the answer that best suits your current situation.

Sabine van Gestel

Advocaat
Contact

Waarom wilde je Collaborative Professional worden?

Sinds 1995 ben ik een advocaat die zich uitsluitend bezig houdt met het familierecht en dan met name de echtscheidingen. Al snel werd mij duidelijk dat de gang naar de rechter nauwelijks voordeel oplevert voor je cliënt(en) en juist schadelijk kan zijn voor zijn of haar gezin. Vandaar dat ik mij ben gaan specialiseren als mediator. De mediationzaken doe ik nog steeds met veel plezier en regelmatig laat ik professionals zoals een accountant, kinderpsycholoog of fiscalist aanschuiven. Er zijn echter zaken waar het beter is wanneer ieder wordt bijgestaan door een eigen familierecht advocaat, gewoon omdat de zaak complex is of omdat de cliënten behoefte hebben om met hun eigen professional te kunnen sparren. De collaborative divorce-methode die medio 2000 uit het buitenland kwam overwaaien heb ik dan ook direct omarmt.

Welke voordelen zie je in de praktijk dankzij deze manier van scheiden / conflicten oplossen?

Het grote voordeel van deze manier van scheiden is dat de partners gelijkwaardig in het scheidingsproces staan en een team om zich heen hebben dat vanaf dag 1 uitsluitend naar hun belangen gaat kijken. De advocaat uit het team helpt met het vertalen van de belangen van de cliënt(e), de financial zorgt dat er een duidelijk financieel beeld komt en denkt aan creatieve oplossingen en er is voldoende aandacht voor de onderliggende emoties, die anders een regeling in de weg kunnen staan en bovendien maakt dat cliënten na hun scheiding nog een goede relatie met elkaar kunnen hebben.

Wat voor feedback hoor je terug van cliënten die je hebt bijgestaan?

Na afloop van het proces krijg je meestal van cliënten terug dat het hard werken was, maar dat ze blij zijn dat de relatie op een respectvolle manier is ontvlecht, waarbij ieder verder kan. Het proces leidt vaak tot nieuwe inzichten en ook hoor je wel eens dat de cliënt(e) het jammer vindt dat dergelijke open gesprekken niet eerder in de relatie zijn gevoerd, omdat het dan wellicht niet tot een scheiding zou zijn gekomen.

De training die je op dit vlak hebt gevolgd en de ervaring die je hebt.

De opleiding om collaborative professional te worden heb ik in 2009 afgerond. Destijds waren het nog CD-advocaten uit de Verenigde Staten die ons tot CD-professional hebben opgeleid. Heel leerzaam, maar ook goed dat de laatste jaren wordt gekozen voor een meer nuchtere Hollandse aanpak. Sinds jaren doe ik naast mijn mediationpraktijk meerdere CD-zaken per jaar. Alle leden ken ik al lange tijd vanuit de praktijk, ook de coaches en financials. Ik kan het goed met ze vinden omdat we dezelfde aanpak voor ogen hebben. Een van de hoogtepunten vond ik het congres dat de VvcP in 2016 heeft georganiseerd en waarbij in Amsterdam honderden CD-advocaten vanuit de hele wereld bij elkaar zijn gekomen. Daar heb ik ook leuke contacten aan overgehouden.

Get in contact with Sabine van Gestel

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.