Stap 1 van 9

  • Vragenlijst

  • Op dit moment bent u bezig met de voorbereidingen voor uw scheiding. Dit is een belangrijke, emotionele en uitdagende overgang voor u en uw familie. De leden van de VvCP adviseren u graag over de mogelijkheden van extra ondersteuning om deze overgang op de best mogelijke manier te laten verlopen. Met behoud van familiebanden, financiële middelen en kwaliteit van wonen. Er zijn verschillende manieren om te scheiden. De manier van scheiden bepaalt de aard en het tempo van uw scheiding. Om advies aan u te kunnen geven verzoeken wij u vriendelijk om de vragen in onze vragenlijst te beantwoorden. Gelieve niet te veel na te denken over de antwoorden, maar in plaats daarvan het eerste antwoord te kiezen dat bij u opkomt. Uit een schaal van 1 tot 10 kunt u het antwoord kiezen welk cijfer het beste bij uw huidige situatie past.

Mirjam van Baarle-Overes

Advocaat
Neem contact op

Waarom wilde je Collaborative Professional worden?

Ik ben een teamspeler en juist daarom past de overlegscheiding uitstekend bij mij. In het team ben ik de juridische professional en sparringpartner voor mijn cliënt. Zo hebben ook de andere spelers/professionals een eigen rol en allemaal hebben wij de focus op de belangen van de partners (en hun gezin). Als team stellen wij de partners in staat om zelf de regie te houden over hun toekomst.

De samenwerking met andere professionals is voor mij vanzelfsprekend. Ook in andere zaken waarin ik advocaat of mediator ben, maak ik graag gebruik van de expertise van andere professionals, zoals de accountant, de fiscalist of de psycholoog. Altijd vanuit de gedachte dat de som meer is dan het geheel van de delen.

Welke voordelen zie je in de praktijk dankzij deze manier van scheiden / conflicten oplossen?

Het belangrijkste voordeel van de overlegscheiding is de gelijkwaardigheid van de partners in het scheidingsproces. De partners hebben een eigen advocaat-mediator met wie zij kunnen sparren en aan wie zij advies kunnen vragen en zij weten zich omringd door een professioneel team dat er helemaal voor hen is. Hierdoor komen zij (weer) met elkaar in gesprek en zijn zij beter in staat om beslissingen te nemen voor hun leven na de scheiding, waarin zij soms nog met elkaar verbonden blijven als ouders van hun kinderen.

Wat voor feedback hoor je terug van cliënten die je hebt bijgestaan?

De meeste cliënten zijn uiteindelijk opgelucht en blij dat de scheiding respectvol is verlopen en dat zij weer perspectief hebben, waarmee zij verder kunnen. Ik hoor van cliënten dat zij mijn steun in die moeilijke periode waarderen naast het constructief meedenken over oplossingen die werken.

De training die je op dit vlak hebt gevolgd en de ervaring die je hebt.

Ik ben sinds 1997 advocaat. Nadat ik mij al had gespecialiseerd als vFAS-familierecht advocaat en scheidingsmediator, heb ik in 2012 de basisopleiding collaborative divorce afgerond. Sindsdien ben ik ook aangesloten bij de Praktijkgroep Zuid-Holland en volg ik trainingen en intervisie, om mijn deskundigheid verder te vergroten en verdiepen.

In mijn praktijk, die zich volledig richt op het scheidingen in de meest brede zin van het woord, heb ik met name de laatste jaren regelmatig overlegscheidingen en ook in andere scheidingssituaties kies ik zoveel mogelijk voor overleg, omdat ik vind dat dit de beste manier is om een scheiding te regelen.

Neem contact op met Mirjam van Baarle-Overes

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.