Step 1 of 9

  • Questionnaire

  • You're in the process of preparing for your divorce. This is an important, emotional, and challenging transition for you and your family. Our VvCP members will be happy to advise you about your options for extra support to make this transition in the best way possible, while still maintaining family ties, financial resources, and quality of life. There are multiple ways to separate. The kind of separation you choose determines the nature and pace of your separation. In order to be able to give you advice, we kindly ask you to answer the questions in our questionnaire. Please do not think too much about the answers, just choose the first answer that comes to mind. On a scale of 1 to 10, please select the answer that best suits your current situation.

Mirjam van Baarle-Overes

Advocaat
Contact

Waarom wilde je Collaborative Professional worden?

Ik ben een teamspeler en juist daarom past de overlegscheiding uitstekend bij mij. In het team ben ik de juridische professional en sparringpartner voor mijn cliënt. Zo hebben ook de andere spelers/professionals een eigen rol en allemaal hebben wij de focus op de belangen van de partners (en hun gezin). Als team stellen wij de partners in staat om zelf de regie te houden over hun toekomst.

De samenwerking met andere professionals is voor mij vanzelfsprekend. Ook in andere zaken waarin ik advocaat of mediator ben, maak ik graag gebruik van de expertise van andere professionals, zoals de accountant, de fiscalist of de psycholoog. Altijd vanuit de gedachte dat de som meer is dan het geheel van de delen.

Welke voordelen zie je in de praktijk dankzij deze manier van scheiden / conflicten oplossen?

Het belangrijkste voordeel van de overlegscheiding is de gelijkwaardigheid van de partners in het scheidingsproces. De partners hebben een eigen advocaat-mediator met wie zij kunnen sparren en aan wie zij advies kunnen vragen en zij weten zich omringd door een professioneel team dat er helemaal voor hen is. Hierdoor komen zij (weer) met elkaar in gesprek en zijn zij beter in staat om beslissingen te nemen voor hun leven na de scheiding, waarin zij soms nog met elkaar verbonden blijven als ouders van hun kinderen.

Wat voor feedback hoor je terug van cliënten die je hebt bijgestaan?

De meeste cliënten zijn uiteindelijk opgelucht en blij dat de scheiding respectvol is verlopen en dat zij weer perspectief hebben, waarmee zij verder kunnen. Ik hoor van cliënten dat zij mijn steun in die moeilijke periode waarderen naast het constructief meedenken over oplossingen die werken.

De training die je op dit vlak hebt gevolgd en de ervaring die je hebt.

Ik ben sinds 1997 advocaat. Nadat ik mij al had gespecialiseerd als vFAS-familierecht advocaat en scheidingsmediator, heb ik in 2012 de basisopleiding collaborative divorce afgerond. Sindsdien ben ik ook aangesloten bij de Praktijkgroep Zuid-Holland en volg ik trainingen en intervisie, om mijn deskundigheid verder te vergroten en verdiepen.

In mijn praktijk, die zich volledig richt op het scheidingen in de meest brede zin van het woord, heb ik met name de laatste jaren regelmatig overlegscheidingen en ook in andere scheidingssituaties kies ik zoveel mogelijk voor overleg, omdat ik vind dat dit de beste manier is om een scheiding te regelen.

Get in contact with Mirjam van Baarle-Overes

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.