Stap 1 van 9

  • Vragenlijst

  • Op dit moment bent u bezig met de voorbereidingen voor uw scheiding. Dit is een belangrijke, emotionele en uitdagende overgang voor u en uw familie. De leden van de VvCP adviseren u graag over de mogelijkheden van extra ondersteuning om deze overgang op de best mogelijke manier te laten verlopen. Met behoud van familiebanden, financiële middelen en kwaliteit van wonen. Er zijn verschillende manieren om te scheiden. De manier van scheiden bepaalt de aard en het tempo van uw scheiding. Om advies aan u te kunnen geven verzoeken wij u vriendelijk om de vragen in onze vragenlijst te beantwoorden. Gelieve niet te veel na te denken over de antwoorden, maar in plaats daarvan het eerste antwoord te kiezen dat bij u opkomt. Uit een schaal van 1 tot 10 kunt u het antwoord kiezen welk cijfer het beste bij uw huidige situatie past.

Sandra Verburgt

Advocaat
Neem contact op

Waarom wilde je Collaborative Professional worden?

Sinds 2007 behandel ik familierechtzaken met een cross border karakter. Op dit gebied werk ik samen met familierechtadvocaten uit de hele wereld. Velen van hen zijn ook collaborative professional. De aanpak van een internationale echtscheiding en advisering aan buitenlandse collega’s in zo’n echtscheiding is vergelijkbaar met de multidisciplinaire aanpak van een overlegscheiding. Dat spreekt mij erg aan.

Welke voordelen zie je in de praktijk dankzij deze manier van scheiden / conflicten oplossen?

Het zoeken naar een creatieve oplossing voor complexe problematiek, die vaak hoort bij een internationale echtscheiding is bij uitstek geschikt voor een collaborative aanpak. De dynamiek en synergie die ontstaat door de input van iedere expert geeft net dat beetje extra, waardoor je cliënten een oplossing op maat kunt geven.

De integrale aanpak in een multidisciplinair team, waarbij alle aspecten (emotioneel, juridisch en financieel) aan bod komen geeft meerwaarde aan de getroffen regeling. De regie in het vinden van een oplossing blijft in een overlegscheiding bij partijen, ieder met behulp van zijn of haar eigen juridisch adviseur en de input van de financieel expert en de coach. Dit leidt tot een regeling die duurzaam is en door beide partijen wordt gedragen. Dat is iets wat je in een procedure niet in dezelfde mate kunt bereiken.

Verder heeft iedere partij zijn eigen advocaat als “trusted advisor”, waarmee hij of zij kan sparren en die de cliënt ook kan adviseren in de onderhandelingen over een oplossing. Dat kan de mediator in een mediation niet. Een eventuele onevenwichtigheid in kennis en informatie kan daardoor beter worden opgevangen. In een overlegscheiding zijn partijen daardoor in staat om op een gelijkwaardige manier met elkaar in gesprek te gaan.

Wat voor feedback hoor je terug van cliënten die je hebt bijgestaan?

Cliënten geven vaak terug dat ze zonder deze integrale aanpak niet verwacht hadden er met hun ex-partner goed uit te komen en dat ze opzagen tegen een gang naar de rechter, die nog jaren had kunnen duren. Dat hun meningsverschillen over de wijze waarop hun scheiding moet worden afgewikkeld ook op een andere manier kunnen worden aangepakt, zonder de spanning en negatieve emoties die bij een procedure vaak komen kijken, is vaak een eyeopener. Cliënten zijn achteraf blij dat ik ze gewezen heb op deze methode.

De training die je op dit vlak hebt gevolgd en de ervaring die je hebt.

Ik heb de training in Nederland gevolgd in 2018. Sindsdien doe ik regelmatig overlegscheidingen. Ik vind het de manier, die het best bij mij past om een scheiding te regelen. Mijn juridische expertise kan ik optimaal inzetten in mijn advisering aan cliënt, terwijl we de gang naar de rechtbank vermijden en zoeken naar een oplossing die voor beide partijen goed is.

Vrijwel alle zaken, die ik behandel betreffen complexere juridische en financiële zaken, veelal met een internationaal element. Door mijn uitgebreide internationale netwerk en lidmaatschap van de International Academy of Family Lawyers (IAFL) weten zowel advocaten als cliënten mij in binnen- en buitenland te vinden. De IAFL is een wereldwijde vereniging van familierechtjuristen die worden erkend als de meest ervaren en bekwame familierechtspecialisten in hun land. Sinds 2014 maak ik deel uit van het bestuur van de IAFL en sinds 2016 als Vice President.

Ik bezoek regelmatig internationale congressen en treed daar vaak als spreker of gespreksleider van een panel op. Ook publiceer ik regelmatig over internationaal familierechtelijke onderwerpen. Daarnaast maak ik deel uit van de Werkgroep Internationaal Privaatrecht van de vFAS, die de IPR Specialisatieopleiding heeft opgezet. Met een select gezelschap vFAS-advocaten volg ik nu deze eerste opleiding voor internationaal familierechtspecialisten in Nederland.

Neem contact op met Sandra Verburgt

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.