Als scheidingsadvocaat loop ik regelmatig aan tegen de beperkingen van het regelen van een scheiding via de rechter. Procedures zijn immers gericht op standpunten, voor de onderliggende belangen is weinig ruimte. In de meeste gevallen zijn er daardoor aan het eind van een zaak geen winnaars, alleen maar verliezers. Na jarenlang procederen blijf je vaak achter met regelingen die niet het maatwerk en de voldoening geven waar je naar op zoek was. Je geeft iemand anders, de rechter, de regie over een belangrijk deel van je leven en bent afhankelijk van de beslissing die door deze rechter genomen gaat worden. In een procedure bij de rechtbank is ook veel minder ruimte om te onderzoeken welke oplossingen tot een voor beide partijen zo optimaal mogelijk resultaat leiden. De rechter kan echter alleen maar juridische oplossingen bieden.
Collaborative Divorce biedt de mogelijkheid om op een constructieve en bestendige wijze een scheiding te regelen, met oog voor de belangen aan beide kant en de emoties die spelen in een scheiding. Daarnaast houdt iedere deskundige zich binnen het proces bezig met zijn/haar eigen specialisme en werk je al team samen om mensen in het scheidingsproces te begeleiden en te zoeken naar maatwerk en oplossingen die daadwerkelijk iets oplossen in plaats van beslissingen van een rechter die meestal alleen maar tot meer problemen leiden.
Uit onderzoek is ook gebleken dat je een echtscheiding beter kunt verwerken als je invloed hebt gehad op de manier waarop het scheidingstraject is verlopen en de afspraken die in dat kader zijn gemaakt. Als je een relatie hebt gehad heb je immers ook mooie tijdens samen gekend. Het is zonde om deze mooie herinneringen te laten overschaduwen door een nare afwikkeling van de relatie.