Naast stress brengt een echtscheiding ook veel keuzes met zich mee. En gepieker over de vraag of je de juiste stappen zet. Hoe wil je scheiden? Hoe neem je samen goede beslissingen in een scheiding?
Het is al een hele uitdaging om voor je zelf te bepalen welke keuzes je wilt maken, maar bij een scheiding zijn er twee spelers. Daar waar een stel eerst een gezamenlijk doel nastreeft, heeft nu ieder zijn eigen agenda en timing. Ook zijn er verschillen in communicatiestijlen en aangeboren verschillen in temperament en persoonlijkheid.
Wist je dat onder invloed van stress of sterke emoties de focus op korte termijn beslissingen de overhand neemt?
Terwijl het bij een scheiding juist belangrijk is om keuzes te maken die voor de toekomst belangrijk zijn. Hierdoor wordt samen goede beslissingen nemen in een scheiding een complexe zaak. Daar kun je zeker hulp bij gebruiken.
Bij overlegscheiden begeleiden de advocaten, coaches en soms een financieel expert of een kinderdeskundige de keuzemomenten en houden zij (het overlegscheidingsteam) de focus op de toekomst. Jullie werken samen aan het maken van duurzame afspraken.
Wat maakt het zo moeilijk om tot keuzes te komen bij echtscheiding?
Veel mensen vinden keuzes maken moeilijk en voelen weerstand tegen verandering. Vooral als het meer complexe keuzes zijn, waarbij meerdere variabelen in overweging genomen moeten worden en/of er zware belangen bij wegen. Denk aan: “Er is veel geld mee gemoeid, het is een beslissing die veel impact zal hebben op de lange termijn, of een beslissing waar niet alleen voordelen aan verbonden zijn, maar ook nadelen”.
Daarnaast is niet iedereen geoefend in het nemen van grote en complexe beslissingen. Of heeft de juiste kennis om een goede beslissing te nemen over een bepaald onderwerp.
Dit kan bij echtgenoten soms ook tot (gevoelens van) ongelijkwaardigheid leiden of tot wantrouwen. Bijvoorbeeld als de ene echtgenoot gewend is om voor zijn/haar werk regelmatig beslissingen op hoog niveau te nemen en daarvoor de benodigde stappen weet te nemen om een goede beslissing te kunnen nemen, terwijl de ander dit niet is gewend.
Toch zien we vaak dat zelfs de professionele beslisser niet is voorbereid op de sterke emotionele impact van een scheiding.
Dat geeft de beslisvaardigheid een geheel andere dimensie. Zo kunnen keiharde CEO’s opeens de confrontatie uit de weg gaan. Of weigeren zeer verstandige mensen stil te staan bij een realistische uitkomst, omdat hun ex de keuze voor de scheiding heeft gemaakt en er dus voor moet zorgen dat er geen enkele negatieve consequentie voor hen uit volgen, ook al is dat onmogelijk.
It takes two to tango
Om samen goede beslissingen te nemen is het eerst van belang om te weten wat je eigen belangen en wensen zijn en wat voor jou een gewenste uitkomst van de scheiding is.
Bij een scheiding geldt dat wat voor jou een goede beslissing is, niet per se een goede beslissing is voor je aanstaande ex, of de kinderen. Soms is de beslissing an sich voor de betrokkenen goed, maar is een van de partijen nog niet in staat om deze keuze emotioneel te aanvaarden.
Verwachten dat je volledige eisenpakket onmiddellijk zonder slag of stoot ingewilligd zal worden, kan tot teleurstellingen leiden.
Wanneer kiezen voor overlegscheiden?
Is een heel team van professionals voor het begeleiden van de echtscheiding niet onnodig complex? Je moet natuurlijk niet met een kanon op een mug gaan schieten als jullie er samen al helemaal uit zijn.
Maar heb je behoefte aan meer begeleiding bij belangrijke beslissingen in de echtscheiding en wil je graag een persoonlijk adviseur naast een neutrale begeleider dan is de overlegscheiding een zeer mooie loot aan de boom van de oplossingsgerichte scheiding.
Samen met het overlegscheidingsteam worden complexe keuzes simpel gemaakt.