Stap 1 van 9

  • Vragenlijst

  • Op dit moment bent u bezig met de voorbereidingen voor uw scheiding. Dit is een belangrijke, emotionele en uitdagende overgang voor u en uw familie. De leden van de VvCP adviseren u graag over de mogelijkheden van extra ondersteuning om deze overgang op de best mogelijke manier te laten verlopen. Met behoud van familiebanden, financiële middelen en kwaliteit van wonen. Er zijn verschillende manieren om te scheiden. De manier van scheiden bepaalt de aard en het tempo van uw scheiding. Om advies aan u te kunnen geven verzoeken wij u vriendelijk om de vragen in onze vragenlijst te beantwoorden. Gelieve niet te veel na te denken over de antwoorden, maar in plaats daarvan het eerste antwoord te kiezen dat bij u opkomt. Uit een schaal van 1 tot 10 kunt u het antwoord kiezen welk cijfer het beste bij uw huidige situatie past.

Hoe verdeel je de erfenis zonder ruzie?

Mynke Warnink, Advocaat Erfrecht & Familierecht

Ruzie over de verdeling van de erfenis komt in de beste families voor. Daar hoeven geen jarenlange vetes aan vooraf te gaan. Zoals in het geval van Yfke en haar oudere broers Jelmer en Wytze. Haar vader Tibo uit Friesland is enkele maanden geleden onverwacht overleden.

Yfke heeft er, naast het verwerken van haar scheiding, veel verdriet van.

Gelukkig loopt de afwikkeling van de echtscheiding voorspoedig. Zodra de erfenis is afgerond, kunnen Peter en Yfke verder met verdeling de gemeenschappelijke boedel.

De bazige broer en familieruzie

Korte tijd na de uitvaart blijkt dat vader in zijn testament zijn oudste zoon Jelmer heeft benoemd tot executeur. En dit zit Yfke en Wytze dwars.

 Jelmer is nogal bazig en voert geen overleg.

Yfke en Wytze voelen zich buitengesloten. De communicatie tussen de drie kinderen is na enkele maanden tot ver onder het nulpunt gedaald. Hun omgeving denkt wel eens ‘It giet oan’. Jelmer wil het bedrijf van vader overnemen.

De ruzies gaan kort gezegd over drie dingen:

  • de toekomst
  • de waarde van het bedrijf
  • de verdeling van de woning en de inboedel.

Grootste wens: een snelle oplossing

Yfke heeft behoefte aan juridisch advies en eigen ondersteuning. Ze kan dit niet alleen, merkt ze. Ze heeft hulp nodig om het op te lossen. Ze hoort via vrienden van Collaborative Erfrecht. Net als bij overlegscheiden is dit een traject waarin je samen in overleg zoekt naar oplossingen.

Ze hoopt dat op deze manier de familiebanden hersteld kunnen worden. Ondanks alles wat er in de afgelopen maanden is gebeurd, wil ze er samen met haar broers uitkomen.

Zeker na de scheidingsperikelen, maar ook met het verdriet over het gemis van haar vader heeft Yfke helemaal geen zin in het sturen van lange brieven. Of in gerechtelijke procedures die jarenlang gaan duren.

Ze wil het liefste binnen enkele maanden duidelijkheid verkrijgen over de afwikkeling van de nalatenschap.

Op die manier kan zij vervolgens ook binnen afzienbare tijd samen met Peter de verdeling van hun gemeenschap van goederen afronden.

Jelmer en Wytze geven aan dat zij het geruzie ook meer dan zat zijn. Er moet een oplossing komen, maar het lukt hen niet om die te vinden. Ze blijven bij elkaar op verkeerde knoppen drukken en persoonlijk contact is er al lange tijd niet meer geweest.

Zonder ruzie en snel in gesprek over de erfenis?

Yfke, Jelmer en Wytze weten alle drie niet meer hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. Daarom schakelt Yfke mij in. Als familierecht- en overlegscheidingsadvocaat help ik ook bij kwesties over erfenissen. Ze vertelt dat ze graag ondersteund wil worden, maar dat ze liever niet tegenover haar broers komt te staan. Ze verwacht dat haar broers net als zij overleg willen voeren om er samen uit te komen.

Ik leg Yfke uit hoe de aanpak van Collaborative Erfrecht voor haar broers en haar zou kunnen werken. Yfke denkt dat beide ouders graag hadden gewild dat ze er als kinderen samen uit zouden komen.

In overleg stuur ik haar broers een brief met meer informatie over Collaborative Erfrecht en een lijst van Collaborative Professionals bij hun in de buurt. Daarmee kunne zij contact opnemen om meer te horen over de ins en outs van dit traject.

Als zij dezelfde keuze maken als Yfke, dan kan al binnen enkele dagen worden gestart met het overleg. Naast de zoektocht naar duurzame oplossingen voor de verdeling van de erfenis, werken ze onder begeleiding van professionals aan het herstellen van de familierelatie.