Stap 1 van 9

  • Vragenlijst

  • Op dit moment bent u bezig met de voorbereidingen voor uw scheiding. Dit is een belangrijke, emotionele en uitdagende overgang voor u en uw familie. De leden van de VvCP adviseren u graag over de mogelijkheden van extra ondersteuning om deze overgang op de best mogelijke manier te laten verlopen. Met behoud van familiebanden, financiële middelen en kwaliteit van wonen. Er zijn verschillende manieren om te scheiden. De manier van scheiden bepaalt de aard en het tempo van uw scheiding. Om advies aan u te kunnen geven verzoeken wij u vriendelijk om de vragen in onze vragenlijst te beantwoorden. Gelieve niet te veel na te denken over de antwoorden, maar in plaats daarvan het eerste antwoord te kiezen dat bij u opkomt. Uit een schaal van 1 tot 10 kunt u het antwoord kiezen welk cijfer het beste bij uw huidige situatie past.

Eerlijk delen bij scheiding, hoe doe je dat?

Judica Riessen, Van Riessen Familierecht

Hoe verdeel je eerlijk de spullen als je uit elkaar gaat? Delen van wat je samen hebt, is vaak een lastig punt. Want ieder wil waar hij of zij recht op heeft. Maar wat is redelijk? En hoe krijg je dat voor elkaar?

Wie gaat trouwen, denkt meestal niet te veel na over de juridische gevolgen daarvan. Liever ben je samen bezig een super feest te organiseren. Dat je vaak ook samen betaalt.

En zo gaat het verder: je deelt de kosten van jullie huishouding.

Als ‘samen’ ophoudt, blijkt het helemaal niet zo makkelijk is om alles weer uit elkaar te halen. De een heeft een erfenis gekregen van een ouder, de ander is een onderneming begonnen, er zijn kinderen gekomen of een van beiden is minder gaan werken.

Zaken waardoor de financiële- en leefsituatie anders is geworden dan toen je begon.

Eerlijke verdeling gemeenschap van goederen

De meeste mensen zijn getrouwd ‘in gemeenschap van goederen’. Je hebt van tevoren geen afspraken afgemaakt en door te trouwen, is alles wat je voor die tijd zelf had van jullie samen geworden. Zowel de opbrengsten als de schulden.

Ga je uit elkaar dan heeft ieder recht op de helft van alles. Zelfs als de een veel meer heeft ingebracht dan de ander.

Vooral als de inbreng niet gelijk was, voelt dit niet eerlijk.

Beter verdelen met huwelijkse voorwaarden?

Ongeveer één op de vier stellen maken voor het trouwen huwelijkse voorwaarden. Die afspraken bepalen de manier waarop verdeeld moeten worden als je uit elkaar gaat.

Meestal houden huwelijkse voorwaarden in dat je, behalve de inboedel, niets samen opbouwt. Soms is het huis gezamenlijk, als dat voor het huwelijk al samen was gekocht.

Verder hebben veel huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding. Dit betekent dat er een verdeling moet komen van het inkomen dat niet is uitgegeven. Dat stuk moet elk jaar verdeeld worden, ieder de helft.

Maar de meeste echtgenoten hebben aan het einde van het jaar wel wat anders te doen.

Het is ook veel gezelliger om de bubbels open te trekken dan de bankrekeningen door te spitten. Bij scheiding is vaak niet meer te achterhalen hoe de verdeling in het verleden had moeten gebeuren.

Dat brengt veel mensen in een van de meest ingewikkelde juridische discussies, want hoe verdeel je dit nu eerlijk?

Eerlijk delen is lastig. Waarom?

Soms omdat het juridisch ingewikkeld is, soms omdat het verdelen van schaarste altijd pijn doet. Maar vaker omdat ieder een ander idee heeft over wat eerlijk is. En dat is niet altijd fiftyfifty.

‘Eerlijk’ staat vaak voor recht doen aan je al je inspanningen tijdens het huwelijk, aan de offers die je hebt gebracht, aan het verdriet en de zorgen over je toekomst.

En eigenlijk vind je daarom dat ‘eerlijk’ is: ik een beetje meer dan jij.

Maar verdriet en zorgen laten zich niet afkopen, net zomin als een schuldgevoel. Dat betekent dat je eerst andere dingen moet bespreken, voordat je over de verdeling praat.

Maatwerk als oplossing

Hoe kan een advocaat helpen bij het zoeken naar een oplossing? Een overlegscheidingsadvocaat gaat met jou in gesprek om samen te ontdekken wat voor jou belangrijk is. Denk daarbij aan vragen als:

  • Wat heb je nodig om verder te kunnen?
  • Welke excuses wil je maken?
  • Als je geen werk hebt, hoeveel tijd heb je nodig om weer financieel zelfstandig te worden?
  • Hoe wil je dat je leven er over drie jaar uit ziet?

Samen met je advocaat maak je een plan om te zien wat er voor nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Bij een overlegscheiding doet je partner dit ook met zijn of haar advocaat.

Met het zicht op een toekomst wordt ‘eerlijk verdelen’ vaak een stuk gemakkelijker.