Hoe kom je tot de keuze voor scheiden zonder rechtszaak en zonder strijd? Hoe ervaren onze klanten het proces van overlegscheiden? Is er helemaal geen strijd of frustratie? Hoe voelt het om samen te werken aan een oplossing na een moeizame start? Lees het persoonlijke verhaal van Miriam, een cliënte uit de dagelijkse praktijk van de overlegscheidingsadvocaat.
Waar begin ik?
Daar sta je dan. Net gehoord dat je man al een halfjaar een relatie heeft en dat helaas niet voor de eerste keer. Na 23 jaar samen, neem je in een split second de beslissing: nu is het genoeg voor mij, maar vooral ook voor onze kinderen.
Welk voorbeeld geef ik anders als moeder? Dat er geen grenzen zijn?
Hij pakt zijn spullen en vertrekt gelijk. Emoties als verdriet, boosheid, wanhoop, angst strijden om aandacht. Allerlei onzekerheden komen voorbij: wat nu? Wat betekent dit? Welke stappen zet ik?
En vooral met wie?
Scheiden zonder rechtszaak
Ik wil iemand in de arm nemen die alleen míjn belangen dient. Daarom kies ik geen mediator, want die komt voor beiden op. Ik ken mijzelf en ik ken mijn man. Ik weet hoe we kunnen zijn.
En tegelijk wil ik geen vechtscheiding.
Niet naar de rechter, geen rechtszaak of strijd. Ik wil overleg. Na rondvragen kom ik terecht bij een advocate die staat voor de uitgangspunten van een overlegscheiding. Het eerste gesprek is helder, duidelijk, luisterend. Begrip maar daarin niet doorschieten.
Een advocaat die rustig stap voor stap de procedure uitlegt. Ieder zijn eigen advocaat, maar wel advocaten die samenwerken. Zonder tussenkomst van een rechter. Met als doel een optimaal resultaat voor ons, onze kinderen en ons bedriif.
Opluchting overheerst, richting en rust.
In overleg en zonder strijd
Onze advocaten (lid van de Vereniging voor Collaborative Professionals) werkten nauw samen, luisterden goed naar de wederzijdse behoeften en bleven ruimte bieden. En ze gunden ons vooral tijd om voorstellen goed te doorgronden.
Geen haast, maar wel duidelijkheid.
Het werd geen makkelijk proces, integendeel.
Maar de advocaten grepen op tijd in, stuurden bij, spraken ons aan, riepen ons tot de orde als het nodig was. Steeds met het einddoel voor ogen: respectvol scheiden met een optimaal resultaat voor iedereen.
In 7 maanden zijn we er zonder rechtszaak uitgekomen. Dit was zonder deze advocaten niet gelukt. Dan hadden we elkaar het leven nog onmogelijker gemaakt en daardoor ook het leven van onze kinderen.
Elke cent waard
Het is geen goedkope manier om uit elkaar te gaan via overlegscheiden. Maar welke vorm is dat wel? Het was elke cent waard. Het hielp ons door een moeilijke periode en om weer vooruit te kijken.
Wat is duur als kwaliteit gewaarborgd is en de brug naar de toekomst geslagen wordt?
Overlegscheiding zie ik als een vorm van scheiden die inzet, creativiteit, inzicht, bescheidenheid en soms het uiterste van alle betrokkenen vraagt.
Met als uiteindelijk doel respectvol scheiden.
Als het tot scheiden komt, doe het dan in overleg!