Het klinkt als een foute titel van een roman, de gelukkige echtscheiding. Bijna onhaalbaar. Net als uit elkaar gaan met een knuffel. Zoals bij Annemarie en Paul. Nadat zij kozen voor overlegscheiden.
Dan kan het.
Scheiden zonder ruzie.
Hoe je dat doet? Afspraken maken in goed overleg en met de juiste hulp is de sleutel tot geluk. Het opent veel gesloten deuren. Ook die van hun vakantiehuis waar Annemarie het allerliefste is.
Het brengt Paul zijn droom binnen handbereik.
Thuisblijfmoeder Annemarie wil waar ze recht op heeft en vertrouwt haar aanstaande ex niet helemaal. Paul is een medisch specialist die zaken graag afrondt. Na gesprekken met hun advocaten kiezen zij voor scheiden in overleg.
Overlegscheiden. Ook wel collaborative divorce.
Daarbij heeft ieder zijn eigen (gespecialiseerde) advocaat. Er zit ook een (in overlegscheiden getrainde) coach aan tafel die de bijeenkomsten in goede banen leidt. En een financieel adviseur.
Onder leiding van de coach luchten Paul en Annemarie allebei hun hart zonder dat het escaleert. Daarna is er weer vertrouwen om verder te gaan.
Ze willen goed scheiden.
Er samen uitkomen. Zelfs na de felle discussie over het vakantiehuis. Het familiehuis waar ze als gezin de mooiste herinneringen maakten.
Maar ook de geheime plek waar Paul zijn nieuwe liefde mee naartoe nam.
Onbekende zorgen en onuitgesproken dromen liggen op tafel.
Als alle emoties er uit zijn, praten ze verder over Annemaries grootste zorg: hoe gaat zij voortaan leven? De financieel adviseur maakt een overzicht en dat stelt haar gerust.
Arts Paul denkt minder aan materiele zaken. Hij vindt het belangrijk om ook in de toekomst goed met elkaar overweg te kunnen.
En hij deelt zijn droom met Annemarie:
over vijf jaar wil hij stoppen met werken en een wereldreis maken met zijn zeilboot.
Gelukkige scheiding
De coach is in het volgende gesprek niet meer nodig. Nu is het de beurt aan de financieel adviseur.
De gouden oplossing blijkt in dit geval een afspraak die geen enkele rechter zou voorstellen:
Annemarie krijgt haar geliefde vakantiehuis en Paul is over vijf jaar verlost van alle verplichtingen.
Hij betaalt in die periode een fiks bedrag (meer dan een alimentatieberekening voorschrijft) aan partneralimentatie. Zij zorgt dat ze daarna op eigen benen staat.
HIJ DE VRIJHEID, ZIJ HET VAKANTIEHUIS.
Met een warme knuffel bevestigen zij na afloop de formele afspraken.
Zo doe je dat.
Zonder ruzie uit elkaar gaan.