Step 1 of 9

  • Questionnaire

  • You're in the process of preparing for your divorce. This is an important, emotional, and challenging transition for you and your family. Our VvCP members will be happy to advise you about your options for extra support to make this transition in the best way possible, while still maintaining family ties, financial resources, and quality of life. There are multiple ways to separate. The kind of separation you choose determines the nature and pace of your separation. In order to be able to give you advice, we kindly ask you to answer the questions in our questionnaire. Please do not think too much about the answers, just choose the first answer that comes to mind. On a scale of 1 to 10, please select the answer that best suits your current situation.

Martine Boender-Radder

Advocaat
Contact

Waarom wilde je Collaborative Professional worden?

Ik zou mezelf omschrijven als een strateeg die zich bij voorkeur op de lange termijn focust en denkt in oplossingen niet in problemen. Deze kwaliteiten komen bij een collaborative divorce goed van pas. Doordat je met alle betrokkenen aan tafel zit en samenwerkt in plaats van tegenwerkt, komen de pijnpunten snel boven tafel. Met behulp van de juiste professionals kun je in overleg met elkaar tot (creatieve) oplossingen komen. Procederen is kostbaar, neemt veel tijd in beslag, geeft veel onzekerheid en verhard de verhoudingen tussen partijen. Geen van beiden is daar uiteindelijk bij gebaat.

Welke voordelen zie je in de praktijk dankzij deze manier van scheiden/ conflicten oplossen?

De collaborative divorce practitioners kunnen op basis van de behoeftes van partijen het juiste begeleidingstraject opstarten. De aanpak die wordt gekozen, wordt binnen de mogelijkheden, afgestemd op wat partijen nodig hebben en op deze manier wordt gezocht naar een oplossing. Een oplossing zodat beide partijen verder kunnen, ook al is het niet meer met elkaar. Partijen hebben én houden de touwtjes in handen. De onzekerheid, voortdurende strijd en vaak onbevredigende uitkomst die een procedure oplevert, kunnen door de methode van collaborative divorce voorkomen worden.

Wat voor feedback hoor je terug van cliënten die je hebt bijgestaan?

Over het algemeen hebben cliënten het gevoel dat ze passende begeleiding hebben gekregen en dat ze – ondanks de omstandigheden – de scheiding én wat is afgesproken kunnen accepteren. Ze kunnen verder met hun leven, waarbij zij vaak nog op goede voet met elkaar staan. Cliënten zijn in de regel opgelucht dat zij niet “zo’n vechtscheiding” hebben gehad.

De training die je op dit vlak hebt gevolgd en de ervaring die je hebt.

Vanaf het moment dat de collaborative divorce in Nederland werd geïntroduceerd, heb ik mij hierin verdiept en mij hiervoor aangemeld. Ik ben er groot voorstander van om met zijn allen tot uitvoerbare oplossingen te komen, in plaats van gebonden te zijn aan een beslissing van een rechter. Vaak is met een beslissing van een rechter het probleem niet opgelost, sterker nog, soms escaleert een echtscheiding door een beslissing van de rechter. Onderdeel van een collaborative divorce practitioner is het blijven ontwikkelen van jezelf. Dit doe ik onder andere door het volgen van vaardigheidslessen, strategisch coaching lessen en het houden van feedbacksessies met andere collaborative divorce practitioners.

Get in contact with Martine Boender-Radder

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.