Waarom wilde je Collaborative Professional worden?
Met mijn collega Sietske Verbraak werk ik graag volgens de ‘Collaborative’ werkwijze. Iedere scheiding en iedere afwikkeling van een nalatenschap is uniek. Wij zoeken samen met jou, onze cliënt, naar de beste aanpak. We kijken daarbij naar wat jij nodig hebt. Dat staat voor ons altijd voorop. Wanneer je gaat procederen is de uitkomst niet altijd de beste oplossing. Een rechter kan simpelweg vanuit zijn functie sommige oplossingen niet aandragen. Die route biedt veel minder mogelijkheden. Daarom past de ‘Collaborative’ werkwijze ook zo goed. Het voorkomt dat je gaat procederen. Wanneer de rechter een knoop moet doorhakken, zijn er vaak alleen maar verliezers. Door de werkwijze van de Collaborative kunnen we veel meer rekening houden met alle belangen, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. We komen gezamenlijk tot een oplossing waar iedereen zich in kan vinden. Op deze manier halen we het beste uit de kan en niet het onderste uit de kan.
Welke voordelen zie je in de praktijk dankzij deze manier van scheiden / conflicten oplossen?
Deze manier van conflicten oplossen biedt veel voordelen omdat deze manier van (samen) werken veel minder lastig en pijnlijk is voor onze cliënten. Dit komt onder andere omdat we samenwerken in een team met meerdere deskundigen. Je hebt dus niet maar één persoon, die met je meedenkt, maar samen denken we in oplossingen. We gaan als team in overleg. Hierdoor komen we altijd tot betere ideeën. Niets wordt vergeten of niet besproken. De uitkomst is een duurzame en gedragen oplossing.
Wat voor feedback hoor je terug van cliënten die je hebt bijgestaan?
Wat we terughoren van onze cliënten is dat het proces via collaborative practice vlot, gestructureerd en met respect en aandacht voor ieders belangen en zorgen verloopt. Niets wordt vergeten of niet besproken. De uitkomst is een duurzame en gedragen oplossing. En die oplossing ligt er in relatief korte tijd. Procederen duurt veel langer. Er is zo snel weer zicht op een eigen toekomst.
De training die je op dit vlak hebt gevolgd en de ervaring die je hebt.
Ons vakgebied is onze passie. Zowel het erfrecht als het familierecht is in beweging en wij volgen dat op de voet. Voortdurend ontwikkelen wij ons en volgen trainingen en bezoeken wij congressen in binnen- en buitenland. Recentelijk bezochten wij een internationaal congres in Edinburgh over Collaborative Divorce (overlegscheiden).