Overlegscheiden, makkelijker kunnen we het niet maken

Overlegscheiden, makkelijker kunnen we het niet maken
VvCP Overlegscheiden makkelijker kunnen we het niet maken - Photo by RawPixel

Het lijkt zo simpel, in overleg uit elkaar gaan. De kinderen volwassen en al lang de deur uit. Plus voldoende vermogen om zonder geldzorgen verder te gaan. Mark en Vera willen alles eerlijk delen. Samen kiezen zij voor overlegscheiden met ieder een eigen advocaat.

Kan dat als er nog pijn is?

Vera voelde zich aan de kant gezet toen Mark voor een ander koos. Na 35 jaar huwelijk staat zij er nu alleen voor. Haar man regelde altijd alles. Toch willen zij zonder ruzie uit elkaar. Vanwege hun gezin en het familiebedrijf van Mark.

De advocaten lichten de wettelijke rechten, plichten en de huwelijkse voorwaarden toe. Die voorwaarden blijken onduidelijk en tijdens het huwelijk niet nageleefd te zijn. In een procedure bij de rechter levert dat vaak conflicten op.

Gelukkig denken advocaten bij overlegscheiden in oplossingen.

Daardoor kun je flexibele afspraken maken. Aan het overlegscheidingsteam wordt een coach toegevoegd die de gesprekken leidt. Een financieel adviseur maakt het team compleet.

Vera en Mark vinden het allebei moeilijk met elkaar te praten. Mark is dominant, terwijl Vera dichtklapt. De coach zorgt ervoor dat de communicatie tussen hen verbetert.

De financieel adviseur concludeert al snel dat het inkomen en vermogen voldoende was om zonder geldzorgen verder te leven. Maar er is één probleem: het vermogen zit vast in het familiebedrijf.

In teamverband wordt een oplossing gezocht.

Door de huwelijkse voorwaarden op te heffen, krijgt Vera recht op de helft van het vermogen. Het familiebedrijf blijft bij Mark. Hij lost Vera jaarlijks af waardoor zij levenslang voldoende inkomen heeft.

Mooie afspraak toch? Niet voor Vera.

Zij vindt dat ze een extra bedrag op haar bankrekening nodig heeft voor onverwachte grote uitgaven. Is het reële angst dat ze tekort zou komen? Of is het genoegdoening voor haar pijn?

Dat ze iets meer wil dan de helft schiet Mark in het verkeerde keelgat. Hij dreigt alsnog de overlegscheiding te stoppen.

Opnieuw zoekt het team naar een creatieve mogelijkheden.

Het voorstel is dat Mark aan Vera een lening verstrekt als Vera met een onvoorziene uitgave wordt geconfronteerd. Zo kan Vera over contanten beschikken en blijft de vermogensverdeling fiftyfifty.

Waarschijnlijk zal zij er nooit gebruik van maken.

Een flexibele oplossing zoals deze is typisch voor overlegscheiden.

Bij de rechter zijn dit soort bijzondere regelingen niet mogelijk.

Delen via socialmedia