Hoe red je bij scheiding je familiebedrijf als praten niet meer gaat?

Hoe red je bij scheiding je familiebedrijf als praten niet meer gaat?
VvCp blog Scheiding met familiebedrijf- Photo by Haley Phelps

Scheiden is complex. Een scheiding met een familiebedrijf  is extra ingewikkeld. Hoe red je je eigen zaak en inkomen als het vertrouwen in elkaar is verdwenen? Je niet meer met elkaar praat.

Vaak vindt de strijd plaats op het vlak van vermogen, terwijl de oplossing en snelle afronding meestal aan de emotionele kant van het verhaal liggen.  Nog complexer wordt het wanneer er sprake is van een eigen onderneming waarin beiden werken.

Neem het praktijkvoorbeeld van Erik en Marieke, 20 jaar getrouwd; beiden werkzaam in de zaak van de man en daar als een goed team samenwerkend; trotse ouders van Pim die op kamers woont. Getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, met uitsluiting van iedere gemeenschap. Het bedrijf staat op naam van Erik.

Vertrouwen en angst

Gaandeweg waren ze uit elkaar gegroeid. Erik was louter bezig met het familiebedrijf. Hij had niet in de gaten hoe ontevreden en angstig Marieke zich voelde over hun relatie, doordat er geen enkele vorm van communicatie meer was.

Tot de bom barstte bij Marieke.

Ze wilde scheiden en had al een advocaat gesproken. De relatie verslechterde toen Pim partij koos voor moeder en Erik door toedoen van Marieke geen inzicht meer had in alle werk gerelateerde kantoorzaken. Erik vreesde voor zijn familiebedrijf bij de scheiding. Marieke dacht dat Erik haar met niets achter zou laten.

Marieke’s advocaat nam contact op met Erik om de crisis te bespreken en te onderzoeken of er ruimte was om alles in goede banen te leiden. Hij kreeg het advies ook een overlegscheidingsadvocaat in de arm te nemen.

De positieve houding van haar advocaat gaf hem vertrouwen dat openheid van zaken weer mogelijk werd en hij weer grip op zijn bedrijf kon krijgen.

Extra emoties bij eigen zaak

Zo kwam Erik bij mij terecht en startten we met een coaching gesprek gericht op het loskoppelen van emoties en het werkelijke probleem. Erik realiseerde zich dat hij deze escalatie nooit had verwacht: ‘hij had toch altijd alles voor Marieke gedaan en haar steeds gesteund’?! Erik voelde zich verraden en besefte nu dat zij het anders beleefd had. Een eyeopener.

De collega advocaat coachte Marieke op dezelfde wijze. We bespraken de status en onderkenden de noodzaak snel in overleg te treden om nieuwe escalaties te voorkomen.

Scheiding met een familiebedrijf

Een week later zaten we met z’n vieren om tafel. De communicatie tussen hen opende zich onder onze begeleiding. Er bleek voldoende basis gecreëerd om het vertrouwen in elkaar te herwinnen.

Kort daarop vond het eerste gezamenlijk gesprek plaats onder begeleiding van een coach. We werkten aan de relationele dynamiek zonder de inhoudelijke discussie uit de weg te gaan. Werkafspraken volgden die rust en overzicht brachten: Marieke bleef in het bedrijf van Erik werken nu hun communicatie weer transparant was.

Dankzij deze aanpak waren ze weer in staat om met elkaar te praten met oog voor elkaars behoeften en belangen.

Diezelfde avond vertelden ze samen aan hun zoon dat ze de scheiding harmonieus gingen afwikkelen. In het tweede gesprek werden details besproken die nu in een convenant vastgelegd worden.

Delen via socialmedia