VvCP Blog's

VvCP Blog's

Op deze pagina staan blogs van leden, die aan de hand van echt gebeurde casussen (uiteraard wel met gefingeerde namen en verder geanonimiseerd) laten zien, hoe een overlegscheiding er in de praktijk uitziet.


Lets go back to the start

Dat het goed zou zijn indien er wat veranderd in scheidingsland is voor iedereen duidelijk. Een scheiding is echter zo veel meer dan een juridisch ding, het beëindigen van een huwelijk of het afwikkelen van huwelijkse voorwaarden. Het is een ervaring in een mensenleven. Een fase. Als je het leven met relaties en scheidingen als fases op de tijdslijn ziet dan wordt ook duidelijk dat er in de fase(s) voor de scheiding zoveel meer gedaan zou kunnen worden om de scheidingsfase anders te laten verlopen en niet alleen te focussen op het moment van de scheiding zelf. 


Stel open vragen

#vraageensdoor

Ik herinner mij nog goed dat ik net was begonnen als advocaat bij een groot kantoor. Mijn patroon zei: ‘De advocatuur is een gevecht. Maar niet met de tegenpartij. Het is een gevecht met jezelf.’


Waarom een coach aan tafel?

Hoe voorkom je dat verstarring gaat overheersen, waarbij de emoties zo hoog oplopen dat negatieve escalaties bij je (echt)scheiding gaan overheersen? Wat heb je nodig om ruimte, veiligheid en vertrouwen aan tafel te krijgen? Wat hebben jij, je (ex-)partner en het team in essentie nodig om in het proces om in een constructieve samenwerking tot goede en concrete oplossingen te komen? Met afspraken die de persoonlijke belangen, de kinder- en familiebelangen en de financieel-, zakelijke belangen optimaal dienen?


Goed scheiden is met namen van belang voor de kinderen

Duurzaam scheiden – hoe doe je dat?

Onlangs woonde ik het theaterstuk/ praatprogramma Goed Scheiden bij in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Een van de panelleden (een raadsheer bij de Hoge Raad) reageerde op de op die dag steeds terugkerende opmerking dat 80% van de echtscheidingen “goed” zou gaan. Hij wees erop dat er voor de bepaling of een scheiding goed ging, er teveel gefocust werd op het scheidingsmoment zelf.


Zo beleefde cliënte haar overlegscheiding

“Er was rust tijdens onze gesprekken en ruimte voor elkaars standpunten.”

Tijdens de bijeenkomst “Overlegscheiding een veilige verwijzing” luisterde Marjon Habets, een van onze professionals, naar een interview met een cliënte die haar ervaringen met overlegscheiden deelde. Ze was eerder dit jaar gescheiden.


3 risico’s van snel scheiden

Grote stappen, snel thuis? 3 risico’s van snel scheiden

Als mensen in scheiding liggen willen ze meestal vooruit. En snel ook. Vaak weten ze niet dat die aanpak ongewenste risico’s voor de echtscheiding oplevert. Klaar zijn ze er mee. Met elkaar, met de stress, met het verdriet, met hun dynamiek. Ze willen het achter zich laten. Door met hun leven.


Keuzes bij echtscheiding - Photo Pablo García Saldaña

Wat helpt bij keuzestress tijdens echtscheiding?

Naast stress brengt een echtscheiding ook veel keuzes met zich mee. En gepieker over de vraag of je de juiste stappen zet. Hoe wil je scheiden? Hoe neem je samen goede beslissingen in een scheiding?


de gelukkige echtscheiding

De gelukkige echtscheiding zonder ruzie

Het klinkt als een foute titel van een roman, de gelukkige echtscheiding. Bijna onhaalbaar. Net als uit elkaar gaan met een knuffel. Zoals bij Annemarie en Paul. Nadat zij kozen voor overlegscheiden.


Eerlijk delen, hoe doe je dat?

Eerlijk delen bij scheiding, hoe doe je dat?

Hoe verdeel je eerlijk de spullen als je uit elkaar gaat? Delen van wat je samen hebt, is vaak een lastig punt. Want ieder wil waar hij of zij recht op heeft. Maar wat is redelijk? En hoe krijg je dat voor elkaar?


Overlegpraktijk discussie

Zonder pijn en veilig scheiden, kan dat?

Meestal verloopt een scheiding waarbij partners elkaar (on)bewust pijn hebben gedaan, moeizamer dan een echtscheiding waarbij wordt overeengekomen dat de liefde ‘op’ is. Zo ziet Nelleke Hartmanns het in haar mediation- en overlegscheidingspraktijk. Is succesvol en veilig scheiden dan nog mogelijk?

Pagina's