Stap 1 van 9

  • Vragenlijst

  • Op dit moment bent u bezig met de voorbereidingen voor uw scheiding. Dit is een belangrijke, emotionele en uitdagende overgang voor u en uw familie. De leden van de VvCP adviseren u graag over de mogelijkheden van extra ondersteuning om deze overgang op de best mogelijke manier te laten verlopen. Met behoud van familiebanden, financiële middelen en kwaliteit van wonen. Er zijn verschillende manieren om te scheiden. De manier van scheiden bepaalt de aard en het tempo van uw scheiding. Om advies aan u te kunnen geven verzoeken wij u vriendelijk om de vragen in onze vragenlijst te beantwoorden. Gelieve niet te veel na te denken over de antwoorden, maar in plaats daarvan het eerste antwoord te kiezen dat bij u opkomt. Uit een schaal van 1 tot 10 kunt u het antwoord kiezen welk cijfer het beste bij uw huidige situatie past.

Ontstaan

Het ontstaan van de overlegpraktijk

Conflicten in overleg oplossen

De overlegpraktijk, of Collaborative Practice, is ontstaan in de Verenigde Staten. Oprichter Stu Webb hield zich al meer dan 20 jaar bezig met familierecht, toen eind jaren ’80 mediation en geschillenbeslechting zijn aandacht trok. Hij wilde graag een manier vinden om het talent van advocaten op een andere manier te benutten. Het doel van Stu was om een model te creëren waarbij advocaten nooit naar een rechter hoeven gaan voor een procedure, maar het uit elkaar gaan in overleg plaatsvindt. Onder begeleiding van gespecialiseerde advocaten. Volgens Stu moeten partijen die uit elkaar gaan of een conflict oplossen wel in overleg treden als de gang naar de rechter geen optie is.

 

Creatieve oplossingen

Vanuit zijn inzichten werd door Stu Webb de Collaborative Practice (overlegpraktijk) opgezet. Hij vertelde zijn klanten in 1990 toen meteen dat zijn kantoor niet meer naar de rechter zou gaan. Alleen klanten die bereid waren om in overleg uit elkaar te gaan en te zoeken naar creatieve oplossingen konden nog door hem vertegenwoordigd worden. Mocht dit niet tot het gewenste resultaat leiden, dan verwees hij klanten door naar een andere advocaat.

 

Conflicten over nalatenschappen en erfenissen

Sinds 2008 wordt de methode van Stu in Nederland toegepast onder de noemers overlegscheiden en overlegpraktijk. De overlegpraktijk is gericht op het oplossen van conflicten, voornamelijk over nalatenschappen en erfenissen. Ook in ons land sluiten we de gang naar de rechter in principe uit. Stu Webb heeft het mogelijk gemaakt om op deze manier toekomstbestendige afspraken vast te leggen. Bovendien resulteert deze aanpak in veel tijdswinst.

Ga snel
naar…

Voor wie is het?
Wat doen we?
Overlegscheiden
Overlegpraktijk

Meer informatie over overlegscheiden

U ontvangt van ons de komende weken 4 e-mails met meer informatie en uitleg over overlegscheiden. Daarna stopt de verzending automatisch.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.